Nu gör vi revolution. Igen.

Jag såg om ett avsnitt av utmärkta Mad Men häromdagen. Och kom att tänka på The Creative Revolution, den förändring av reklamen som skedde under 60-talet. Det var då vi fick smart reklam som ofta lät mottagaren lägga sista pusselbiten. Och som inte sällan belönade detta med ett leende.

Detta jämfört med tidigare, då reklamen snarare varit mångordig och gapig, med argument och påståenden staplade på varandra. Lysande representanter för reklam sprungen ur The Creative Revolution är de klassiska kampanjerna för Avis och Volkswagen. Ta en titt på dem så förstår ni vad jag menar.

Sikta på hjärtat

Huruvida det där som hände på 60-talet verkligen var en revolution, eller mer en evolution kan diskuteras. Men det var en förändring till det som jag, och vi på Business & Emotions, tror stenhårt på: Sikta på hjärtat, framkalla rätt känslor och respektera din målgrupp så kopplar du ett hårdare grepp än om du bara skjuter fakta och argument. Ett grepp som även om det är hårdare ändå känns mycket behagligare till och med.

Reklam och krigspropaganda

Och efter att jag i mitt stilla sinne tackat verklighetens Don Drapers för att de satte idéreklamen till världen funderade jag lite på hur det kan ha gått till. Så, jag vände mig till Google och såg mig omkring. Utöver det jag redan visste (ungefär vad jag nämner ovan) diskuterades sådant som bättre förståelse för konsumenternas beteenden och vad som motiverar dem. Och att 60-talet definitivt innebar att man lämnade efterkrigstiden bakom sig.

Men också, och det här var intressant, att det fanns en mycket skeptisk inställning till reklam. Subliminal reklam hade varit på tapeten. 1957 hade man gjort ett experiment där två filmrutor klippts in på olika ställen i en film. På den ena rutan stod “Eat Popcorn”, på den andra “Drink Coca-Cola”. Detta ska ha ökat försäljningen av såväl popcorn som läsk avsevärt. Vilket så småningom visade sig vara fejk. Men, man vill inte bli lurad, och skadan var skedd.
Dessutom gav den gapiga 50-talsreklamen väl mycket vibbar av krigspropaganda, något folk definitivt hört nog av.

Manegen var alltså krattad för reklam som inte utgav sig för att vara annat än, just, reklam. Men som också belönade mottagaren med ett leende.

Tillbaka till 50-talet

Varför var då allt detta så intressant? Jo för att, lite tillspetsat, tycker jag vi är i ett liknande läge i dag. Vi har aldrig haft så stora möjligheter att krypa under huden på vår målgrupp. Vi samlar data, ritar kundresor och konstruerar en massa smarta mekanismer för att dyka upp vid exakt rätt tillfälle. Det blir nästan som subliminal reklam. Och mitt i allt ingenjörsarbete glömmer vi av vad vi ska säga. Och hur. Så ibland blir det lite propaganda över det vi säger, lite “kom och köp”. Lite som det var på 50-talet helt enkelt.

Uppgraderad revolution

Men det funkar inte. Självklart ska vi utnyttja möjligheterna att nå fram och träffa rätt. Fast minst lika självklart ska vi ta chansen att maxa våra affärsmöjligheter. Det gör vi inte genom att skrika rätt i örat på våra potentiella kunder. Nej, det gör vi med en stark, genomtänkt idé som visar respekt för vår målgrupp och ger någon form av belöning för att vi fick tränga oss på. Och det är inte ett erbjudande om att ta 3 och betala för 2.

Härmed förklarar jag revolutionen återuppstånden och uppgraderad.
Jag heter Peter. Och jag gör idéreklam.