Problemlösning – är det kreativt?

Har ni tänkt på att man ofta är som mest kreativ när man stöter på ett problem?

 

Oavsett om kaffekokaren saknar kaffefilter, bilen ska fickparkeras eller en webb lanseras så har man innan lösningen uppdagat sig fått utstå en hel del huvudbry. Man har sannolikt testat både det ena och det andra, blivit frustrerad och varit nära på att ge upp.

Och det är precis i det ögonblicket som den kreativa lösningen kommer! Varför är det så?

Jag tog Google till hjälp och landade i tre olika förklaringar kring problemlösande och kreativitet.

Luta dig tillbaka

Psykologen Keith Sawyer menar att den gemensamma nämnaren för alla kreativa processer är att de alltid innehåller en period då man drar sig tillbaka från problemet som ska lösas. Kort efter denna period genereras alltid den idé som i slutändan blir den rätta. Den verksamma komponenten i att dra sig tillbaka från sitt problem, är att vi då öppnar upp möjligheten för att se problemet ur ett nytt perspektiv.

För att vi ska kunna vara kreativa behöver vi dessutom få utrymme att testa oss fram, utan att ha ett önskat slutresultat i åtanke. I den kreativa processen ingår både att hantera misslyckanden och att uppskatta misslyckanden.

Välkomna oväntade kopplingar

Kreativitet handlar om förmågan att se ovanliga samband och hitta nya lösningar. Kreativitet skapar något nytt och unikt, något som inte funnits förut. Men nytänkande idéer är ofta en kombination av gamla tankar, och det är först när vi tillåter oss själva att para ihop oväntade saker som en mängd olika idéer uppstår.

Det bästa sättet att vara kreativ är därför att fylla på med ny kunskap och nya intryck. Bli duktig på att besöka nya platser, prata med oliktänkande människor, prova annorlunda smaker och läsa böcker med fula bokomslag till exempel.

Tro på din idé

Ett kreativt tillstånd beskrivs ibland som ett tillstånd av flow. Míhaly Csikszentmihalyi, forskaren som myntade begreppet, beskriver det som "en fullständig koncentration samt en känsla av intensiv eufori och tidlöshet”.

När det kreativa ögonblicket infinner sig är det med andra ord delvis irrationellt, omöjligt att förutspå men samtidigt så självklart. Det är även en känsla av frihet förbundet med kreativa flöden. Man förstår att den period av oro man upplevt bara var övergående och att denna lösning skulle infinna sig.

Att tänka utanför givna ramar är inte lätt då det finns många normer och sanningar idag som närmast är huggna i sten. Men genom att lära sig känna igen kreativitet blir det lätt att identifiera när en bra idé kommer, och stå upp för den om det behövs.