Rex
Rex

Publicerad: 08 mars 2023

Så arbetar vi med årets (hittills) mest omtalade chatbot

BRANDING

COMMUNICATION

EXPERIENCE

IDENTITY

Mängder av AI-verktyg har lanserats den senaste tiden och det har blivit ett kittlande, om än något skrämmande, samtalsämne på lunchrasterna. Vi frågade vår utvecklare Daniel, som använt OpenAI chatGPT ett tag, om hur han använder verktyget i sitt jobb och vad han tror att det kommer ha för inverkan på framtiden för branschen som helhet.

Det började som en kul grej att testa, där vi skapade självporträtt av oss själva i en Wes Anderson-estetik och letade efter de bästa recepten på veganska brownies. Men ganska fort frågade vi oss om chatGPT hade kunnat användas till något användbart i vårt arbete? Daniel är fullstack-utvecklare på Business & Emotions och har kikat närmare på ämnet som rört upp många känslor i reklambranschen den senaste tiden.

Hur använder du AI i ditt arbete som utvecklare?

Jag har använt OpenAI när jag skriver kod och tar hjälp av verktyget då den kan besvara, skriva om och ge feedback på det jag har producerat. För min del hjälper den mig mycket rent tidsmässigt, då jag ibland annars behöver lägga tid på att researcha och leta efter svar i olika forumtrådar. Många utvecklare har Google som främsta hjälpmedel, men jag får mycket mer personlig, snabb och specifik hjälp från chatGPT då den besvarar min exakta fråga och kan ge konkreta förslag i mitt jobb.

Vilka för- och nackdelar finns det?

Tidsoptimeringen är helt klart den största fördelen. Men helt felfritt fungerar den dock inte, utan jag behöver alltid kontrollera kvaliteten på koden som den tagit fram. När man lärt sig tekniken så går det rätt fort tills att den kommer fram till en fungerande lösning, men att det kan ta ett par försök innan man når dit. Sedan är det ju ett problem att den bara har fakta fram till 2021, tekniken går ju väldigt fort framåt och risken är att man missar en hel del som hänt efter det.

Finns det något som har överraskat dig?

Nu när jag väl testat att arbeta med AI är det otroligt häftigt hur den har svar på i princip allting man frågar och att man faktiskt kan linda in frågor och gräva så väldigt djupt i saker. Ibland glömmer man av att det faktiskt inte är en riktig person eftersom den kan besvara så många motfrågor. I det stora hela tycker jag att chatboten är en extremt bra, digital kollega.

En stor dos förnuft och känsla saknas
De allra flesta i kommunikationsbranschenkommunikations- branschen kommer garanterat behöva förändras på flera sätt, men risken att ett AI-verktyg kommer ersätta våra yrken är inte så stor. Det är mer troligt att den kommer underlätta med en viss typ av arbetsuppgifter – både på och utanför jobbet. Uppgifter som kan automatiseras så som att skriva kod, ta fram sökordslistor och rätta grammatik passar perfekt. Men det finns även många uppgifter där AI-verktygen inte håller måtten. Att sätta saker i ett visst perspektiv, eller i en samtida kontext. Att skriva en spetsig och underfundig text som får oss att tänka till, eller att ta fram en grafisk profil som känns modern, innovativ och passar ett särskilt varumärke. Finess och fingertoppskänsla. Och det, om något, verkar bli viktigare i vår digitaliserade värld där kvantitet tycks vinna över kvalitet allt oftare.